Slaappillen, de negatieve effecten en de alternatieven

Slaappillen, de negatieve effecten en de alternatieven

Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een kwart van de Nederlanders ervaart regelmatig slaapproblemen en volgens onderzoek van het CBS wordt dit elk jaar alleen maar meer. Hierdoor kan het gebruik van een slaappil een verleidelijke optie lijken voor veel mensen, maar dat is het vaak juist niet. Het gebruik van slaappillen onder de Nederlanders is schrikbarend hoog. Bijna 15% van de Nederlanders gebruikt regelmatig een slaappil. Deze slaappillen kunnen het uiteindelijk alleen maar moeilijker maken om in slaap te komen zonder deze pillen te gebruiken. Bovendien is het geen oplossing voor slaapproblemen en camoufleert het alleen tijdelijk de werkelijke slaapproblemen. Lees in ons artikel hoe het precies zit met slaappillen en wat de betere alternatieven hier voor zijn.

Wat doet een slaappil precies?

Er zijn veel verschillende merken en soorten slaappillen op de markt. In dit artikel zullen we het voornamelijk hebben over benzodiazepinen en soortgelijke pillen. Wil je meer weten over melatonine, wat je ook in pilvorm kan nemen? We hebben er hier een artikel over geschreven. Over het algemeen helpen slaappillen met het sneller in slaap vallen en activeren van bepaalde (slaap)recepteren in de hersenen. Hierdoor creëer je een ‘knock-out’ effect waardoor je snel in slaap zal vallen. In sommige gevallen zullen zelfs alle spieren in je lichaam ontspannen, maar de kwaliteit van je slaap wordt er niet beter van. Daarnaast worden sommige slaappillen niet alleen gebruikt om sneller in slaap te vallen, maar ook als kalmeringspillen bij angst of spanningen.

Waarom zijn slaappillen niet goed voor je?

De állereerste en grootste reden dat slaappillen niet goed voor je zijn is dat ze zeer verslavend kunnen zijn. Op korte termijn lijken de pillen zijn werk te doen en te zorgen voor een goede nachtrust, maar na langdurig gebruik krijgen mensen steeds meer bijwerkingen en kunnen zeer verslaafd worden. Hierdoor kan je niet meer goed ontspannen en in slaap vallen zonder deze pillen. Ook maken de pillen je suf en traag. Ze veroorzaken spierzwakte en ze zorgen voor geheugenverlies. Daarnaast zorgen deze pillen nog steeds niet voor een goede kwaliteit slaap. Waardoor je je overdag dus nóg moeier voelt dan zonder deze te pillen gebruiken. Bovendien zijn veel slaappillen zo verslavend, dat veel mensen hulp nodig hebben bij het afkicken en de lijst met ontwenningsverschijnselen is zéér lang. Hierdoor doen de pillen, die je eigenlijk zouden moeten helpen met je slaap, eigenlijk vaak meer kwaad dan goed.

Wat zijn de alternatieven?

 Het is ten eerste handig om te kijken wat je een slechte nachtrust bezorgt. Lig je vaak lang wakker en lijd je aan slapeloosheid? Wij hebben een artikel geschreven met meerdere tips waardoor je ’s avonds een stuk sneller (en fijner) in slaap zal vallen. Wat de oorzaak dan ook mag zijn!

Meestal zijn het dingen als stress, een drukke baan, vastzittende spieren of een verkeerde slaaphouding die zorgen voor een slechte kwaliteit van slaap. Lichamelijke zaken als hoofdpijn, spierpijn en nek- en rugklachten komen meestal voort uit een verkeerde slaaphouding. De beste (en snelste) manier om er voor te zorgen dat je lichaam ’s nachts de juiste ondersteuning krijgt en jij fris kan beginnen aan elke dag, is met een goed hoofdkussen. Speciaal daarom hebben wij de Cloudpillo ontwikkelt. Met dit revolutionaire kussen zal je kwaliteit van slaap meteen toenemen en zul je niet meer snel wakker worden met hoofd- en/of rugpijn! Mocht je het willen uitproberen, dan kan dat altijd. Mocht jou slaap nog niet verbeterd zijn, dan kan je binnen 14 dagen na je aankoop de Cloudpillo terug opsturen en maken we het volledige aankoopbedrag naar je over.