Hoe vaak heb jij een slechte nacht?

Hoe vaak heb jij een slechte nacht?

- De drie meest voorkomende slaapstoornissen -


Eén nacht slecht slapen is echt geen probleem. Dit haal je de volgende nacht gewoon weer in. En ook twee of drie nachten slecht slapen, vind ik nog niet onoverkomelijk. Maar wat als dit structureel gaat voorkomen? Wat als je met grote regelmaat drie tot vier nachten per week slecht slaapt? Dat gaat natuurlijk problemen opleveren; zowel lichamelijk als geestelijk. Iedereen heeft immers een goede nachtrust nodig om te herstellen en om op te laden voor een nieuwe dag.

Slaap is een bijzonder fenomeen. Sta er maar eens bewust bij stil. Je gaat in bed liggen en sluit je ogen. Op een gegeven moment val je daadwerkelijk in slaap en pas uren en uren later word je weer wakker. Je zou dus heel goed het idee kunnen hebben dat je lichaam totaal niet ‘actief’ is geweest. Toch is dat niet zo. Tijdens het slapen vinden er allerlei processen plaats in jouw lichaam. Als je niet goed slaapt, stagneren deze processen dus. Maar wáárom slapen mensen niet goed? Als slaapcoach heb ik een top drie samengesteld van de meest voorkomende slaapstoornissen. Hieronder vind je bij elke slaapstoornis een korte toelichting.

 

 Insomnia (slapeloosheid)

Bij insomnia heb je problemen met inslapen, doorslapen of word je veel te vroeg wakker en kun je niet meer verder slapen. Iemand met insomnia ligt vaak uren wakker, ligt te draaien en te piekeren. Een logisch gevolg is dat je de volgende dag moe bent en misschien ook wel versuft en erg prikkelbaar. Vaak proberen mensen dan overdag wat slaap in te halen. Dat is echter funest omdat dit ’s nachts weer voor slapeloosheid zorgt.

Er kunnen natuurlijk heel veel oorzaken zijn waarom iemand ’s nachts slecht slaapt. De meest voorkomende zijn:

  • Lichamelijke problemen: Hierbij kun je denken aan pijnlijke gewrichten, brandend maagzuur, overmatig zweten of een onregelmatige hartslag.
  • Geluiden van buitenaf: Bijvoorbeeld trein- of vliegverkeer, maar ook lawaai op straat.
  • Gemoedstoestand: Je kunt slecht slapen als je vaak ruzie hebt, verdriet, zorgen of stress.
  • Overige factoren: Een snurkende partner, huilende kinderen, een oud of slecht matras, een verkeerd hoofdkussen of een te warme of koude slaapkamer.

 Restless legs

Bij restless legs, ook wel rusteloze benen genoemd, voel je ’s nachts een onaangenaam gevoel in je benen. Je kunt voortdurend het idee hebben dat je ze steeds moet bewegen. Dit is dan ook een aandoening die de slaap enorm kan verstoren. Het is belangrijk om aandacht aan rusteloze benen te schenken. In combinatie met slaapgebrek kunnen ze namelijk zorgen voor andere gezondheidsproblemen, waaronder een depressie. Het gevoel is soms gekmakend. Elke nacht ongewone sensaties, zoals een tintelend, kruipend of trekkend gevoel in de benen.

Er zijn een aantal risicofactoren voor restless legs. Dit zijn:

  • Geslacht: Vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om het rusteloze benen syndroom te krijgen.
  • Leeftijd: Hoewel het op elke leeftijd voorkomt, ontstaat het vaker na de middelbare leeftijd.
  • Etniciteit: Iedereen kan restless legs krijgen, toch komt het vaker voor bij mensen van Noord-Europese afkomst.
  • Chronische ziekten: Diabetes, nierfalen en perifere neuropathie zijn aandoeningen die kunnen leiden tot restless legs. Een behandeling van de aandoening verlicht vaak de symptomen van rusteloze benen.
  • Medicijnen: Er zijn een aantal medicijnen die de symptomen van rusteloze benen veroorzaken of verergeren. Dit zijn onder andere: antidepressiva, antipsychotica, antinausea en antihistaminica.
  • Zwangerschap: Vooral in het laatste trimester ontwikkelen sommige vrouwen het rusteloze benen syndroom. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot weken na de bevalling.
  • Familiegeschiedenis: Je hebt meer kans op restless legs als dit vaker voorkomt in de familie.

 

Magnesium is een product wat goed kan helpen bij rusteloze benen. Kies altijd voor hoogwaardige producten. Hier zijn geen schadelijke stoffen in verwerkt én de opname in je lichaam is beter.

 

 Slaapapneu

Slaapapneu is een vervelende, maar ook gevaarlijke aandoening. Mensen die hier last van hebben, stoppen af en toe met ademhalen tijdens de slaap. Soms moeten zij zelfs naar adem happen tijdens het slapen. Vervelende gevolgen als slaperigheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en andere vage klachten zullen steeds vaker voorkomen. Naast doorslaapklachten heeft dit natuurlijk een enorme impact op het dagelijks leven en op het lichaam.

Het is belangrijk om bij slaapapneu een arts te bezoeken. Slaapapneu zorgt er namelijk voor dat de zuurstofspanning in het bloed daalt. Na een aantal jaren kan dit voor serieuze problemen zorgen. Hierbij kun je denken aan: een hoge bloeddruk, beschadiging van kleine bloedvaten en een beroerte of hartinfarct.

Er zijn een aantal risicofactoren die slaapapneu kunnen uitlokken:

  • Roken
  • Longafwijkingen
  • Overgewicht
  • Korte onderkaak
  • Afwijkingen in het KNO-gebied (keel, neus, oor)
  • Lage spanningstoestand van mond- en keelspieren
  • Erfelijkheid

Naast deze drie meest voorkomende slaapstoornissen zijn er natuurlijk nog tal van andere oorzaken waarom iemand slecht slaapt. Er bestaat dan ook geen gouden regel voor het oplossen van slapeloosheid. Ieder mens is uniek en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Daarom is slaapcoaching op maat zo belangrijk. 

 

Wie ben ik?


Ik ben Mireille Hovius, gecertificeerd slaapcoach, en bijzonder geïnteresseerd in het fenomeen slaap. Ik lees veel literatuur over slaap en houd nieuwe ontwikkelingen rondom slaapproblematiek bij. Tevens heb ik de tweedaagse opleiding tot slaapcoaching op hbo-niveau gedaan. Tijdens deze intensieve tweedaagse ga je enorm de diepte in en leer je álles over slaap en slaapproblemen. Thuis heb ik nog veel tijd gestoken in de zelfstudie bij deze opleiding. Ik vind het een superleuke uitdaging om mensen te helpen uit die vicieuze cirkel van slapeloosheid te breken. Doordat ik zelf jarenlang last heb gehad van slapeloosheid weet ik mij als geen ander in te leven. Ik zie dat echt als een meerwaarde en ben dan ook een goed voorbeeld dat slapeloosheid kan verdwijnen. Iets wat mensen die er middenin zitten niet meer durven te geloven.

Herken jij je hierin? Weet je niet hoe je uit die vicieuze cirkel van slapeloosheid kunt komen en durf je ook niet meer te geloven dat dit ooit overgaat? Zonde! Ik kan jou helpen met het creëren van een gezond slaappatroon. Met inzet van jou en mij pakken wij jouw slaapprobleem grondig aan, zodat jij straks weer uitgerust en blij aan een nieuwe dag kunt beginnen. Voor meer informatie kun je onderstaande video en pakketten bekijken. 

 

Cloudpillo Slaapcoaching

 

Ik ben Mireille, gecertificeerd slaapcoach voor volwassenen. Door mijn eigen ervaring kan ik mij goed inleven in mijn cliënten en ben ik in staat om doelgericht én met aandacht de juiste coaching te geven.

 

Mireille Hovius
Slaapcoach