Ben jij een ochtendmens of juist een avondmens?

Ben jij een ochtendmens of juist een avondmens?
De een is een ochtendmens, en de ander een avondmens. Sommige zijn al wakker voor de zon op komt en anderen zijn hun bed niet uit te branden en komen later op de avond pas echt tot leven. Ongeveer 10 tot 15% van de bevolking is een uitgesproken ochtend- of avondmens. Ben jij een vroege vogel of juist een nachtuil en wat zegt dat over jou als persoon?

Wist je dat?

  • Ochtendmensen pro actiever zijn
  • Avondmensen meer alcohol, koffie, cola en nicotine consumeren
  • Avondmensen vaak veel sneller eten
  • Ochtendmensen perfectionisten zijn
  • Ochtendmensen vaak gelukkiger zijn
  • Avondmensen meer bedpartners hebben

Biologische klok

Ben je een ochtend of avond mens? Dit wordt vooral bepaald door je biologische klok. Je biologische klok wordt gelijk gezet met invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan daglicht. Overdag ben je wakker en in de nacht (in het donker) slaap je. De inwendige klok kan ontregeld raken, bijvoorbeeld door systematisch laat naar bed te gaan of de overgang tussen zomer- en wintertijd. Ook kan het komen door een jetlag, dit is een lange reis in oost-west richting. Het duurt dan enige dagen voor men zich weer lekker voelt.

Doe de test

Heb jij veel moeite met opstaan? Dan kunnen we wel stellen dat je geen ochtendmens bent. Jou bedtijd zegt ook zeker iets over jou als persoon. Ben jij erg actief ’s avonds en ga je pas slapen na 23:30 dan betekent het dat je een avondmens bent.  Wordt jij zonder wekker wakker voor 9:00? Of slaap jij graag lang uit? Twijfel je nog steeds of je een ochtend- of avond persoon bent? Dat is begrijpelijk, ruim 50% van de mensen is geen uitgesproken ochtend- of avondpersoon, en zit er dus tussen in.

Wat zegt een vroege vogel over jou als persoon?

Een ochtendmens is een persoon die vaak vanuit zichzelf wakker wordt en zich direct actief voelt. Jij functioneert het beste op de vroege ochtend. Ochtendmensen zijn meestal perfectionistisch, hierdoor plannen ze alles van te voren. Ochtendmensen zijn vaak ook vroeg op de avond al erg slaperig. Vaak vinden ochtend mensen alles ’s ochtends mooier. Het leven, de lucht buiten, de kleuren en ze vinden het vaak ook nog eens lekkerder ruiken. Van slaapproblemen heb jij dan ook zeker geen last. Jij bent diegene die vol energie stipt op de openingstijd van de supermarkt voor de deur staat. Een relatie met een avondmens wordt in jou geval erg lastig.

Wat zegt een nachtuil over jou als persoon?

Avond mensen hebben sneller een ochtendhumeur. Ook hebben avondmensen altijd een wekker die je kunt snoozen, opstaan is zeker niet jou ding. Nachtuilen hebben meer last van vermoeidheid overdag, ook zijn nachtuilen vaak gezelliger in de avond. Avondmensen zijn vaak creatiever, vooral ’s avonds en ’s nachts. Nachtuilen denken minder lang na en geven dus vaker spontaan hun geld uit. In de vroege uren staat vaak het brein van een nachtuil nog op slaapstand. Een avondmens wordt pas laat in de avond of zelfs na 12 uur ’s nachts pas weer moe.

Waar wij wel van overtuigd zijn is dat het niet uitmaakt of je een ochtend- of avondmens bent, iedereen slaapt namelijk goed op een Cloudpillo.