Alcohol en slaap: gaat dat wel goed samen?

Alcohol en slaap: gaat dat wel goed samen?

Met een (flinke) borrel op vallen de meeste mensen heerlijk snel in slaap. Daarom drinken veel mensen één of meerdere glazen drank voor ze naar bed gaan. Alcohol wordt natuurlijk niet voor niets al sinds oudsher een slaapmutje genoemd. Het zorgt er namelijk voor dat je een stuk sneller in slaap valt. Dit klinkt heel positief, maar in dit artikel leggen we uit waarom je dat ene wijntje voor het slapengaan misschien toch beter kan laten staan.

Het effect van alcohol op je slaap

Alcohol wordt al sinds de oudheid gebruikt voor een goede nachtrust. En dit is ook niet heel gek. Het zorgt er namelijk voor dat je een stuk sneller in slaap valt. In een recente studie is het effect van alcohol op slaap onderzocht. Het effect van het drinken van een slaapmutsje was heel duidelijk: iedereen die aan deze studie mee deed kwam sneller in slaap na het drinken van één of meerdere glaasjes alcohol. Maar daar tegenover staat dat je REM-slaap een stuk korter en je diepe slaap juist wordt verlengt. Diepe slaap klinkt erg goed, maar je lichaam hersteld in deze slaapcyclus juist een stuk minder. Bovendien brengt het nog veel meer negatieve bijwerkingen met zich mee.

De bijwerkingen van slapen met (te veel) drank op

Meerdere onderzoeken laten hetzelfde zien: hoe meer alcohol je drinkt, hoe slechter je slaapkwaliteit is. De hoeveelheid alcohol staat namelijk gelijk aan de hoeveelheid diepe slaap die je ’s nachts krijgt. In deze diepe slaap kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan, zoals snurken, slaapwandelen en praten in je slaap. Dit is ook een van de redenen dat mensen die normaal gesproken niet snurken een behoorlijk kabaal kunnen maken na een paar drankjes! Bovendien heeft het krijgen van te weinig REM-slaap een sterke link met depressies, verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Meer dan genoeg redenen om andere manieren te proberen om wat sneller in slaap te vallen dus!

Wat werkt dan wél om sneller in slaap te vallen?

Drink je wel is een slaapmutsje omdat je anders uren ligt te woelen in bed? Heel veel Nederlanders ervaren slaapproblemen of kennen een (te) slechte kwaliteit van slaap. We hebben meerdere artikelen geschreven die je kunnen helpen bij het sneller in slaap vallen. Een van de makkelijkste én belangrijkste tips blijft: zorg voor een goed kussen en matras. Je kan nog zoveel goed doen op het gebied van slaap. Maar als je lichaam geen goede ondersteuning krijgt tijdens de nacht, dan zal je nooit uitgerust wakker worden. Speciaal om deze reden hebben wij de Cloudpillo ontwikkeld. Met als doel om heel Nederland een fijne nachtrust te bezorgen. Al onze huidige klanten worden erg uitgerust wakker en zijn dan ook heel positief: gemiddeld beoordelen onze klanten ons met een 4,7 uit de 5. Wil jij ook sneller in slaap vallen zonder gebruik van een slaapmutsje? Je kan met de Cloudpillo 14 dagen proefslapen. Zelfs als het tóch niks voor jou blijkt te zijn, dan kost het je in ieder geval uiteindelijk ook niets.