4 tips voor een rustgevende slaapkamer

4 tips voor een rustgevende slaapkamer

Je slaapkamer is een belangrijke plek in je huis. We brengen gemiddeld 30% van onze tijd door in bed. Daarom is het belangrijk dat je een rustgevende slaapkamer hebt. Dit zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent en dus ook sneller in slaap zal vallen. Dit draagt veel bij aan een gezonde nachtrust en een goede kwaliteit van slapen.

Tip 1 Kleuren

Kleuren bepalen een groot deel van de sfeer. Door lichte en sobere kleuren te gebruiken creëer je optisch meer ruimte. Ideaal dus als je een iets kleiner slaapkamer hebt. Wil je een kamer die rust en kalmte uitstraalt? Dan kun je ervoor kiezen om naast wit ook blauwe pasteltinten te gebruiken.

Wil je een gezellige knusse kamer om heerlijk in te relaxen? Ga dan voor wat natuurlijke kleuren zoals zandkleur, klei, terracotta of iets van beige. Je kunt ook juist gaan voor wat donkerdere kleuren zoals chocoladebruin, olijfgroen of donkerrood.

Ga je voor een energierijke kamer? Kies dan voor felle kleuren zoals rood, geel of oranje. Let wel op dat het niet té schreeuwerig wordt.

Tip 2 Verlichting

Een heel belangrijk element in je slaapkamer is de verlichting. Het is natuurlijk sowieso handig om licht te hebben maar het zorgt er ook nog eens voor om goed tot rust te komen. Kies bijvoorbeeld voor licht dat je ’s avonds kan dimmen. Zorg er vooral voor dat je lampen niet te fel zijn, dit werkt juist averechts.

Je zou er ook voor kiezen om een wake-up light te gebruiken. Dit is een lamp die je gebruikt als wekker. Een wake-up light verspreid een natuurlijk licht dat steeds feller wordt tot het moment dat je wakker moet worden. Het is een beetje het na bootsen van een zonsopkomst. Zo wordt je langzaam, uitgerust en zonder stress wakker.

Tip 3 Creëer voldoende opbergruimte

Het belangrijkste van een rustgevende slaapkamer is dat het is opgeruimd. Geen vuile was op de grond, servies op je nachtkastje of losse spullen op de grond. Ruim je slaapkamer flink op en zorg dat het zo blijft. Geef je spullen een vaste plek en hou het opruimen goed bij.  Kies voor afgesloten kasten, een open kast of kledingrek is namelijk niet heel rustgevend. Zorg ervoor dat de wasmand zich niet in jou slaapkamer bevind. Dit kan het gevoel geven dat er nog van alles te doen is, waardoor je niet goed tot rust komt.

Tip 4 Belang van het bed

Bij het inrichten van een slaapkamer is het eerste waar je naar kijkt het bed. Kies nooit een bed op basis van uiterlijk maar omdat het goed zal slapen. Je kunt je bed het best in het midden van de kamer zetten. Niet te dicht bij een verwarming of een raam. Zorg dat er voldoende ruimte vrij is zodat ook je partner comfortabel uit bed kan stappen.

Het beddengoed speelt ook nog een grote rol. Fijn beddengoed is zeer belangrijk voor een betere nachtrust. Als je kiest voor een kwalitatieve stof zal je merken dat het aangenamer voelt op de huid en de temperatuur en het vocht beter verdeeld. Zorg ervoor dat je bed rust uitstraalt. Kies daarom voor een effen beddengoed. Vermijd drukke en kleurrijke prints, dit zorgt juist voor een onrustig gevoel.

Een goed en fijn kussen is natuurlijk ook erg belangrijk. En laten wij nou het perfecte kussen hebben. Het grote voordeel is ook nog dat het kussen normale maten heeft dus je kunt ook nog eens je eigen beddengoed gebruiken!