Het effect van voeding op je slaap

Het effect van voeding op je slaap

Wist je dat je voeding effect kan hebben op je slaap? Jouw onrustige nachten kunnen dus een gevolg zijn van jouw voeding. Alles wat je eet heeft natuurlijk niet altijd effect op je slaap. Denk bijvoorbeeld aan je ontbijt, je spijsvertering werkt in de ochtend namelijk veel harder dan in de avond. Dus je ontbijt zal geen invloed hebben op je onrustige nachten. Weten wat het effect van voeding is op je slaap? Lees dan snel verder!

De juiste voeding draagt bij aan een goede nachtrust. Een zware maaltijd aan het eind van de dag kan leiden tot een geremd slaappatroon. Dit komt omdat je lichaam in de avond minder energie heeft en je spijsvertering dus ook minder hard werkt. Maar met een lege maag naar bed gaan, kan zorgen voor een gevoel van trek. Ook hierdoor kan je lichaam je wakker houden.

Goed voedsel

Ik hoor je al denken: “Wat ik dan het beste wel of juist niet eten?”. Dat zullen we je even kort uitleggen. Een goed eetpatroon is een belangrijke voorwaarde voor je nachtrust. Voeding dat juist zorgt voor hyperactiviteit in de avond kan je beter vermijden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kaas, geconserveerd vlees of chocolade. Sommige voeding bevat het eiwit tryptofaan. Dit is een voedingstof waardoor men sneller in slaap valt. Door het eiwit tryptofaan wordt namelijk het hormoon melatonine (verwijzen naar het blog melatonine) aangemaakt. Tryptofaan zit in bijvoorbeeld rijst, eieren, kalkoen, spinazie, kip en melk.

Als je de producten waar tryptofaan inzit combineert met koolhydraatrijke producten is het optimale effect bereikt. Door het eten van koolhydraten geeft het lichaam insuline vrij. Dit zorgt voor zuivering van het bloed van aminozuren. Aminozuren belemmeren de aanmaak van tryptofaan. Dit wil je dus voorkomen. Ook is het belangrijk dat je voldoende drinkt op een dag. Een te lage vochtinname kan leiden tot hoofdpijn en vermoeidheid. 

Vitaminen

Er zijn een aantal vitaminen die erg belangrijk zijn voor de productie van je slaaphormonen. Een voorbeeld hiervan is vitamine B6. Vitamine B6 zorgt ervoor dat de epifyse in je hersenen het stofje melatonine aanmaakt. Producten die vitamine B6 bevatten zijn: bananen, aardappelen en volkoren producten.

Ook speelt vitamine B3 een grote rol. Vitamine B3 voorkomt namelijk dat men steeds wakker wordt. Vitamine B3 is te vinden in onder andere rood vlees, kip, vis en paddenstoelen. 

Slaapverstoorders.

Er zijn natuurlijk ook maaltijden die je slaap ernstig kunnen verstoren. Dit zijn vaak kruidige gerechten waarin veel pepertjes of knoflook in gebruikt wordt. Deze producten kunnen namelijk leiden tot maagzuur. Ook zijn afhaalmaaltijden sterk af te raden. De reden hiervoor is dat deze maaltijden vaak veel glutamine bevatten. Glutamine zorgt ervoor dat men hoofdpijn krijgt, meer last krijgt van maagzuur en problemen heeft met de spijsvertering. Hierdoor val je dus veel minder snel in slaap.

 Ook is zoet voedsel af te raden. Van suiker krijg je namelijk een energie boost en zal het lastig worden om in slaap te vallen. Hetzelfde geldt voor cafeïne. Dit geeft je vaak een oppeppend gevoel en dit houd je wakker.